söndag 24 januari 2021

Kaffeplanta

 När kaffeplantan säljs är den ungefär 30 cm hög. När de växer vilt kan de bli ända upp till 10 meter men oftast beskärs de så att de aldrig blir mer än 2-4 meter. Här kan dom växa tills dom slår i taket. Men bäst är väl att beskära dom och ta sticklingar för att hålla dom nere i höjd samt att garantera överlevnad.


Kaffeplantans skötsel

Den naturliga temperaturen för kaffeväxter är tropiskt klimat och den trivs inte när det är för kyligt.  Gödsla sparsamt emellanåt. Frukt och skörd kan ske tidigast 2-3 år efter att trädet har planterats. Det första året blir det inga blommor. Det är i teorin möjligt att ha kaffeträd hemma och skörda sitt eget kaffe. Det krävs dock lite jobb och skötsel av plantorna. 

Arabiskt kaffe är lättskött. Ju mer ljus, desto blankare blad. Fast den tål inte att stå konstant i direkt sol under sommaren. Det gäller även på plantagerna där man alltid planterar skuggträd mellan raderna med kaffeträd för att skärma av solljuset. Den viktigaste faktorn för att få arabiskt kaffe att trivas är att hålla växten konstant fuktig. Det avdunstar mycket vätska från de stora bladen och därför måste växten vattnas ofta, även under vinterhalvåret då den vilar sig. Den bör aldrig få torka ut.

Måttlig gödning under växtsäsongen, men ingen alls under vinterhalvåret. För mycket gödning ansamlas i bladen och ger bruna fläckar. Om olyckan skulle vara framme gäller det att se till att växten får tillräckligt mycket vatten. Som tur är kommer det snabbt nya friska, gröna blad som täcker de skadade bladen.

För att hjälpa till med blomningen av träden kan det vara bra att minska bevattningen under vintern i 2-3 månader för att sedan börja vattna på när våren kommer. När bären är mogna kan du skörda, massa, jäsa, torka, rosta och dricka ditt egenodlade kaffe. Det är helt klart värt det att odla sitt eget kaffe. Även om skörden blir lite blir den kopp som man häller upp något alldeles extra. För att lyckas från början till slut krävs en hel del och att gilla kaffeplantan som träd kan vara bra om den inte blommar som man önskar.

Kaffeplantan trivs bäst under konstgjord växtbelysning inomhus. Den trivs när den har det så ljust som möjligt utan att stå i direkt solljus. Då den växer som undervegetation i skogar på hemmaplan.  Rumstemperatur, ca 20C°, tycker den är trivsamt. Placera den inte för nära ett värmeelement eller utomhus. Om temperatur växlingarna blir allt för stora finns risken att den dör. Däremot trivs den utomhus på sommaren gärna på en altan under tak. Eller under ett träd i skuggan av dess krona. Tål ej direkt solljus.

Blomning: Den har vackert mörkgröna blad och vita  små blommor. Den blommar för första gången när den är ungefär 1 ½ år och då får den små, vita, jasmindoftande vackra blommor. 

På de äldsta grenarna har det efter ett halvår kommit små gröna kaffefrukter. De blir först gula och senare härligt körsbärsröda inom en period av 6-8 veckor

Vattning: Kaffeplantan vill vattnas regelbundet med kalkfritt vatten. Se till att vattna uppifrån. Träden behöver vattnas två gånger per vecka, men det är viktigt att jorden är väldränerad. Tänk på att plantan aldrig får torka ut eller stå i vatten. Om rötterna står i blöt är risken stor att de ruttnar. De tycker också om att bli duschade ofta, ca 3-4 gånger i veckan.

Gödning: Efter första blomningen är det lagom att börja ge den extra näring. Tillför vanlig näring för växter en gång i månaden om du har den i en kruka inomhus. Om du har den ute så gärna använd gödsel.

Jord: Med fördel i lätt och porös jord. Använd 2/3 trädgårdsjord och 1/3 sand och blanda gärna med torvmull. Har du inte den möjligheten så går det bra med vanlig lätt blomjord

Förökning: Sättbönor, sticklingar

Historia

Kaffeplantan kommer ursprungligen från Etiopien och dess  bergiga sydvästra delar. Därifrån spred det sig bort till den arabiska halvön. Man tror att det inträffade ungefär 500 år e.Kr.

Då var kaffet mycket ovanligt och ansågs vara en religös dryck med bra medicinska egenskaper. Kaffeplantan kom till Europa på 1600-talet.

Kaffeplantan är relativt känslig för såväl temperaturförändringar, frost, stark sol och olika sjukdomar och skadedjur. Vanligaste skadedjuren hos Kaffeplantan är sköldlöss och Spinn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar