fredag 20 oktober 2017

Svarta Vinbär

Lite tips angående Svarta Vinbär. "Nordens druvor"
Kan odlas i hela Sverige.
Blir ca metern hög och 2-3 meter bred. Rötterna kan täcka en yta 1,5 meter så stor som själva busken.
Vildväxande svarta vinbär väljer gärna på en fuktig växtplats med rörligt vatten i marken. Se till att jorden är väldränerad och fuktighetshållande och att inget vatten står länge kring rötterna. Du måste däremot kunna vattna vid torka. Årets och nästa års bärskörd drabbas av torka. Täck jorden kring busken med löv, bark, täckbark, flis eller grönmassa så håller du fukten kvar i jorden. Klipp ur en fjärdedel av busken varje år.

Hur vill dom gödslas?
Gödsla sparsamt se ovanstående länk.
Inköp
Välj en sort som är resistent mot mjöldagg. Finns det fina buskar som man vill använda som modermaterial så är det lått att få fram nya vinbärsplantor. Allra enklaste sättet är att böja ner grenar som täcks med jord under sommaren. På hösten finns sedan en ny, rotad buske som kan skiljas från moderbusken.

Bästa tiden att plantera nya buskar är sent på hösten, före tjälen, eller tidigt på våren. Plantera dem någon halvdecimeter under marknivån för att förhindra att en liten stam bildas.
Mellanrummet till nästa buske bör vara 0,7 till 2 m, beroende på om man vill att de ska bilda en häck, eller bli buskar som man kangå runt.
Vinbären blommar tidigt på våren, så fort värmen kommer. I södra och mellersta Sverige är det mycket vanligt med frost under blomningen. Välj icke frostlänta lägen!

Blomanlagen bildas under sommaren året före. De största blomklasarnas bildas på yngre skott. Blomningen inträffar i maj-juni och pågår under 2-3 veckor.
Pollinerande insekter som humlor och bin är mycket viktiga för en bra och effektiv pollinering. Dagens vinbärssorter är självfertila, vilket innebär att de blir pollinerade av eget pollen.
Minusgrader under blomningen är ödesdigert eftersom det innebär att blommorna förstörs och vissnar utan att kunna utveckla kart.
Om kart faller av innan de är mogna beror det vanligen på dålig pollinering, frostskador, torka, för hård beskärning eller överdriven gödsling.

Innan man planterar svarta vinbär ska marken vara rensad från ogräs. Busken hävdar sig dåligt mot fleråriga ogräs med kraftiga rotsystem.
Genom att täcka marken kring busken med flis eller bark, håller man ogräs borta och får en jämnare fuktighet i jorden.
(Tänk dock på att multnande bark eller flis förbrukar kväve, extra gödsel kan behövas som kompensation; först så småningom ger det organiska materialet näring tillbaka genom att humushalten ökar.)
Svarta vinbärsbuskar blir med åren ganska risiga. Genom att gallra bort de äldsta skotten inne i busken uppmuntras nytillväxten, och det kommer in ljus och luft. Därmed stimuleras blombildning i flera knoppar. Nedliggande grenar som växer fast med rötter i marken ska beskäras från basen, så långt in i busken som möjligt. Unga buskar beskärs hårt de två första åren för att många nya och kraftiga skott ska växa upp.
Först efter något år vidtar gallring. Den ska göras under vinterhalvåret medan buskarna är i vila och absolut senast före knoppbrytningen på våren. Ju mer som tas bort under vintern, ju mer stimuleras nytillväxten. Genom att gallra bort ca en fjärdedel av busken varje år främjas jämn tillväxt och balans, med lagom många skott och jämna skördar.
Blir buskarna alltför stora och svårhanterliga kan man också föryngra dem genom att skåra ner dem totalt på vintern, eller på sommaren direkt efter skörden. (I det senare fallet blir nytillväxen inte så explosionsartad som vid vinterbeskärning, eftersom en del skott hinner utvecklas redan på hösten.)
Svarta vinbär passar bra som häck runt till exempel grönsakslandet, eller för spaljering. (Fårstängsel är praktiskt att använda.) Det är bara att se till att de utåtväxande skotten noggrant skärs bort från basen. Det räcker att spara en cm av nytillväxten, medan de upprättväxande skott man vill ha kvar sparas. Gödslingen bör vara extra sparsam.
Sjukdomar
Svarta vinbär är tåliga, men ibland får också den här växten problem.
Den besvärligaste sjukdomen är krusbärsmjöldagg, spherotheca morsuvae. Den börjar som en gråvit svampbeläggning på bladen, men sprids sedan till skottspetsarna och de mognande bären. Den drabbar värst under varm och torr väderlek. Man förebygger därför bäst genom att odla svarta vinbär i en fuktighetshållande jord. De nya vinbärssorterna drabbas dock sällan av mjöldagg. Viktigaste skadedjuret är vinbärsgallkvalstret, Cecidophyopsis ribis. De här kvalstren som bara angriper svarta vinbär förökar sig och övervintrar inuti skottknopparna, som sväller upp till kulformiga gallbildningar. De är lättast att upptäcka på våren före knoppsprickningen. Kvalstren sprider en sjukdom, reversion, som gör att busken så småningom blir steril.
Tyvär finns inga sorter som är helt resistenta. Det bästa är att vara observant och plocka bort och förstöra angripna knoppar.


Källor: Kjell Arman: Biodynamisk trädgårdsodling
Birgitta Svensson: Fakta Trädgård-Fritid nr 62/98. Utges av Sveriges
Lantbruksuniversitet och sammanfattar aktuell forskning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar