söndag 10 mars 2013

Dahlia

  • Förkultivering i april ger dahliorna lite försprång och bidrar till tidigare blomning. Plantera knölarna i krukor (eller plastpåsar med hål) som placeras varmt och ljust. Ett växthus eller lysrör ger de rätta ljusförhållandena som ger knubbiga fina plantor. Lite fukt i jorden måste det också vara, men var försiktig med vattningen, jorden ska kännas som när du öppnade jordpåsen. Knölarna har ju ännu inga sugrötter som kan dra vatten, men i knölarna finns allt lagrat som en dahlia behöver för att vakna till liv. Våt jord blir kall och det är stor risk för att knölarna ruttnar.
  • Vattna som vanligt när de gröna skotten utvecklats. När plantan börjat växa kan det vara lämpligt att börja gödselvattna, halv dos av ett flytande gödselmedel.
  • Snart ska plantorna få komma utomhus på dagarna, skyddade mot sol och vind av ett eller två lager växtduk de första dagarna. Det är fortfarande för kallt för plantering men i luften är det varmt och trivsamt för plantorna. Tänk på frostrisken, se till att plantorna står inomhus på nätterna. Målet med förkultiveringen är en knubbig planta i full tillväxt, som har lätt att klara den anpassning som planteringen innebär. Inte en 50 cm hög ranglig sak som nästan slutat växa och slokar i flera dagar efter plantering.
  • Utplantering i maj/juni Förbered växtplatsen väl: rensa ogräs och luckra upp jorden som ska vara väl uppvärmd när sista nattfrosten är förbi. Blanda gärna ner lite kompost i jorden, det gillar alla dahlior. Som gödsel används potatis- eller grönsaksgödsel som innehåller mycket kalium och fosfor men inte så mycket kväve. För höga kvävegivor ger sämre knölar och mindre/färre blommor. Gödseln krattas ner i jorden några dagar före planteringen
  • Gräv en stor grop, slå ner en stadig käpp som senare ska användas till uppbindning. Gör du detta nu riskerar du inte att käppen skadar knölarna och stödet finns på plats när den behövs. Det kommer att behövas stöd, dahlior som trivs växer så det knakar och blir fort övertunga.
  • Vattna generöst dina krukor med förodlade dahlior och placera jordklumpen i gropen, täck med jord och vattna ännu mer om det behövs.
  • Kolla väderleksrapporten! Nattfrost kan komma sent på säsongen.
  • Resten av odlingen består av att ”mulcha” jorden dvs. täcka med organiskt material och att vattna. Mulchningen kan bestå av välbrunnen gödsel, kompost eller gräsklipp. Har du inget av det föreslagna så köp komposterad kogödsel i säck, ett bekvämt och doftlöst alternativ. Den här täckningen av jorden gör att det blir ett luftigt skikt som håller kvar fukten och det ÄLSKAR dahliorna.
  • Håll dina dahlior fräscha, plocka genast bort överblommat så håller blomningen i sig och de nya knopparna slår ut snabbare om de äldsta blommorna tas bort. Droppbevattning eller svettslangar sparar på din rygg och vattnet. Det får inte saknas vatten om dahliorna ska trivas, de ska stå i en väldränerad jord som inte får torka ut.



Källa: svenskdahlia.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar