söndag 10 mars 2013

Begonia

Så här får du fina begonior

  • Bestäm vad som är upp och vad som är ned på löken. Titta om du kan se en grodd. Om inte, tänk djup tallrik! Den kupade sidan ska vara neråt och den lätt skålade sidan ska vara uppåt
  • Plantera i kruka med mullrik jord med god vattenhållande förmåga
  • Kalka försiktigt och gödsla genom att vattna med svag näringslösning när plantorna har etablerat sig
  • Vattna och ge näring regelbundet under blomningstiden.
  • Ställ gärna begonian i halvskuggigt läge, där trivs den allra bäst
  • När växtsäsongen är förbi och det finns risk för frost, tar du upp dina begoniaknölar och låter dem torka.
  • Förvara de torkade lökarna mörkt, torrt och svalt, cirka 7 grader är en lämplig temperatur
Källa: Weibulls

Begonior information:

Det finns runt 1500 arter av begonior i världen och dessa delar man in i grupper beroende på utseende och växtsätt. Även om de flesta begonior är knöl- eller jordstambildande arter finns de både som upprättväxande och hängande växter, en del liknar buskar medan andra är mer krypande. Blommorna kommer i en rad olika färger och storlekar, bladen brukar dock vara stora men asymmetriska och ha en tydlig mönstring. Att de idag dyker upp i svenska trädgårdar och även som krukväxter är inte alls konstigt då de är imponerande växter med vackra blommor som ger ett fräscht intryck. Vad mer kan man begära? Begonian är dock inte lämplig för allergiska personer så om du vet med dig att du är allergisk skall du nog undvika begonian, både som krukväxt och trädgårdsväxt.

Att plantera begonior:

De allra flesta begonior som säljs i Sverige idag är knölar eller jordstammar men planteras inte riktigt som alla andra liknande växter. Precis som Dahlian trivs begonielöken bäst när den planteras så att den ligger precis vid markytan och inte djupare, däremot gäller avståndet 1 dm precis som vanligt. Vissa begonior föredrar full sol medan andra trivs bättre i halvskugga, fråga i trädgårdshandeln om det inte står skrivet i samband med löken. Jorden bör vara djup, väldränerad och kalkhaltig samt rik på både humus och näring, med andra ord en helt vanlig blomsterjord. När begonian är planterar vattnar man rejält så att den får en bra start, den trivs bra när jorden är lite fuktig.

Begonia skötsel:

Begonior kräver inte särskilt mycket skötsel eller beskärning. Så länge man tar bort vissna delar och skadade växtdelar skall begonian klara sig själv, gödning är helt onödigt då det finns tillräckligt med näring i jorden. Dock är det så att begonian trivs bäst i fuktig jord så man måste se till att vattna rikligt under de varmaste dagarna, blir jorden för torr kommer begonian vissna inom kort och man får vänta ett helt år tills man kan försöka på nytt.

Att föröka begonior:

När man förökar begonior använder man sig oftast utav bladsticklingar, en teknik inte olik vanliga stickningar. Från moderplantan tar man loss ett blad som har ett så långt skaft som möjligt och sedan sticker man ner bladet ner i jorden så att skaftet inte längre syns. Man kan också dela bladet utmed mittådern och plantera bladet på bredden så att mittådern hamnar precis under jordytan. Tids nog kommer det sticka upp nya plantor som man sedan kan plantera om i krukor. Om man vill göra egna hybrider och använda sig av fröförökning får man dock agera annorlunda, fröna sås i en mindre kruka såjord och placeras varmt. Det viktiga är att man vattnar underifrån så att fröna inte ruttnar innan de utvecklats ordenligt, blir ytan för torr kan man duscha den lätt med vatten. När det har blivit en liten planta flyttar man över den till en annan kruka med sådan jord som begonian tycker om och sköter den som vilken annan krukväxt som helst. Det kommer att ta ett par år minst innan den blommar och man kan plantera ut löken i trädgården.

Begonia övervintring:

Som de allra flesta andra lök- och jordstamsväxter klarar inte begonian den svenska vintern, dock går den att övervintra. Eftersom begonian är planterad så nära jordytan bör man inte vänta tills första frosten har kommit innan man gräver upp dess lök. Jorden sköljs bort med vatten och toppen tar man bort med en kniv eller en sax. Därefter lägger man begonian tillsammans med alla andra övervintrande lökar på en kall och mörk plats som inte är för torr, glöm inte namnlapparna så att man kan skilja dem åt. Är man orolig för mögel finns det medel att köpa som man kan täcka lökarna med innan de går in i vila. När vintern är över och våren är kommen kan man plantera lökarna på nytt och på så sätt njuta av samma blommor en gång till, verkligen bra om man har hittat en begonia som man trivs med.

Källa: http://www.trädgårdsväxter.com/
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar