Helianthus tuberosus
Asteraceae
Jordärtskockan är en nära släkting till solrosen. Men är flerårig. Den har knölar med en hög halt av inulin. Plantan växer varje år till 2-3 meters höjd, har kraftiga stjälkar, smalare blad än solrosen och en något mindre blomkorg. Jordärtskockan är mycket härdig och kan utan vidare odlas upp till zon 7, även om blomman sällan hinner utvecklas hos oss.
Växtplats och jordmån.
Välgödslad, mullhaltig sandjord med ett högt pH 7,0-7,5.
Plantering.
Knölarna sätts tidigt på våren eller på hösten, ungefär 10 cm djupt med ett avstånd på 40-50 cm mellan plantorna och ett radavstånd på minst 70 cm.
Allmän skötsel.
Ogräsbekämpning, vattning vid långvarig torka och kupning för att förhindra missfärgning av knölarna.
Gödsling.
Jordärtskockan kräver mycket näring speciellt sent på sommaren och tidig höst då den växer som bäst.
Skadeinsekter och sjukdomar.
I regel helt problemfri. Men mördarsniglarna gillar att äta bladen.
Skörd.
Så sent som möjligt på hösten, det går även bra att skörda under vintern tills marken fryser. Enligt Sara Bäckmo så är det bäst att skörda tidigt på våren, ta upp allt och återplantera 10-15 st. Om man inte tar upp alla så kan det bli så att dom blir lätt invasiva. Gå igenom jorden ordentligt och skörda varje år.
Näringsinnehåll.
100 g jordärtskocka innehåller 7-75 kcal (energiinnehållet ökar med lagringstiden), 4 mg C-vitamin, 3,4 mg järn, kalcium och fosfor. Jordärtskockan innehåller dessutom inulin, en sockerart lämplig för diabetiker.
Förvaring.
Jordärtskockorna bör lagras svalt och fuktigt. Enligt Sara Bäckmo, förvaras i en öppen plastpåse längst ner i kylen så har du skockor tills det är dags att skörda potatis.
Användningssätt.
Soppor, gratänger, stuvningar, grytor, puré, barnmat, rå i skivor eller riven använd den till allt som du normalt använder potatis till. mm. Smaken på jordärtskockan är något säregen, påminner om svartrot.
Sortval.
Det kommer ofta ut nya sorter, men jordärtskocka säljs i regel inte under sortnamn utan man skiljer bara på sorter med vit eller rött skal. De röda är lite tidigare och har något större knölar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar