lördag 20 juni 2015

Rabarber


Tidigast i slutet av mars eller början av april kan du skörda de första späda rabarberstjälkarna. Sedan kan du skörda ungefär fram till midsommar (lite senare i norra Sverige), och ev en gång till på sensommaren. Under högsommaren ska plantan lämnas ifred för att återhämta sig. Skörda mycket försiktigt under plantans första år, och ta inte för mycket de nästkommande åren, aldrig mer än en fjärdedel åt gången. Räkna med 2–5 kg rabarber från en etablerad planta, allt beroende på rabarbersort och plantans kondition. Skär av bladen direkt och lägg dem på komposten.
2015-06-20
 
Rabarber planteras med fördel sent på hösten eller tidigt på våren, och då på en plats som är halvsolig-en solig plats är att föredra gärna en varm söderlutning och lätt fuktig – men samtidigt väldränerad. Det vill säga vattnet rinner undan snarare än att det samlas i pölar på jorden. Använd dig av jord som är mullrik-rik på organiskt material, djup och fylld med näring. Tänker mig pallkragar eller liknande hemmabyggda kragar. Funderar på hügelbädd i pallkrage. Det är iallafall viktigt att det finns tillräckligt djup för rabarberns rot. Eller så får dom bo i samma rabatt som bergenian mot parkeringen. 

Flytta och föryngra rabarber

Rabarberplantor kan bli gamla. Ungefär vart femte till sjunde år ska rabarberplantorna delas och planteras om för säker och god framtida skörd. Våren eller hösten är bästa tiden när roten är i vila, och då plantan störs minst. Det är även bästa tiden för att flytta rabarberplantor. Men vattna först ordentligt speciellt om det har varit torka. Gräv djupt runtom och med ca 20-30 cm marginal runt plantan och lyft försiktigt upp den och skölj av så att du kan se rotdelarna ordentligt och hur dom sitter ihop. Varje ny rabarberplanta måste ha minst en bit rot och en knopp, men det går bra att dela i större delar. När man delar i mindre delar kan en kniv vara bästa redskapet, för större precision. Annars kan man använda en vass spade. På hösten är knopparna lätta att hitta eftersom det sitter en längst ner på varje skaft. På våren är knopparna gömda under mörka knoppfjäll och syns inte tydligt förrän de sväller.

Plantera rabarber

Luckra upp jorden djupt på den nya planteringsplatsen, så att det finns plats för de nya rötterna att utvecklas. Blanda gärna i rejält med kompost eller näringsrik planteringsjord på påse. Om du planterar på våren kan du blanda i lite bränd kogödsel i gropen, annars väntar du med gödsling till våren. Plantera rotbitarna så djupt att knopparna hamnar på samma höjd som jorden, eller sticker upp lite grann. Annars finns risk för att stjälkfästet blir blött och ruttnar. Höstplanterad rabarber kan vinterskyddas genom täckning med ris.



Tips: Skörda inte första säsongen från en nyplanterad rabarber. Även om det kommer massa blad, så är det bättre om kraften går till rotbildning och etablering istället för att bilda ny bladmassa. Dela därför inte alla äldre plantor samtidigt. Se istället till att ha en mix av både yngre och äldre individer för att alltid kunna skörda rabarber.

Uppdaterat inlägg 2021-01-16

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar