lördag 15 januari 2022

Odla och sköta vindruvor

Fyra orsaker till att beskära vinrankan

Nummer ett för att forma din ranka i den form som så önskas. Nummer två för att underlätta skötseln. Nummer tre för att minska risk för sjukdomar som mjöldagg. Nummer fyra för att få så god skörd som möjligt.

Beskärning av vinranka görs med två beskärningar under året. 

Först i juni, början av juli då man ser blomklasarna. Då beskärs de mjuka ett årsskotten. Den stora huvudbeskärningen görs sedan när rankan är i vila, under vintern. Lämpligen runt Jul.

Vinstocken består av en eller flera huvudrankor. Utifrån dessa växer mjuka årsskott ut som blommar och ger druvklasar. 

Tänk igenom redan vid plantering hur du önskar att rankan ska växa. Det vanligaste är U-form där två huvudrankor utgår från basen. Det är också populärt med  att låta vinrankan växa upp som ett tak i en pergola, ovanför uteplatsen eller i växthuset. Principen för beskärning är den samma vilken form man än önskar.

På sommaren beskär man de nya årsskotten två-tre blad ovanför blomklasen. Det kallas pincering och görs för att skottet inte ska växa vidare och stjäla energi från druvklasen, men också för att ljus och luft ska nå in i rankan. Det ger godare druvor och minskar risken för svampsjukdomar som mjöldagg.

Snittet läggs precis ovanför bladstjälkarna, 2-3 blad ovanför blomklasen.  

På vintern görs huvudbeskärningen när all näring via saven gått tillbaka ner i rötterna och vinstocken är i vila. Den görs i december-januari, innan rankan börjar dra upp sav på nytt under vårvintern. Använd en vass sekatör. Huvudrankorna (en, två i U-form eller flera) tillåts växa till med 0.5 meter varje år. Övrig tillväxt klipps av ovanför en knopp. Dessutom kortas alla årets sidorankor in över 2-4 knoppar, det beror på sort. 

Huvudrankan har fått växa till i toppen ca 0.5 m med 4 knoppar. Sidorankorna kortas in och klipps ovanför två knoppar. Th: Använd en vass sekatör, det är lätt att se var snittet ska läggas då vinknoppar är stora.

När huvudrankan nått önskad längd kortas den varje vintern in över 2-3 knoppar, precis som sidrankorna.

Som hobbyodlare kan man i stället låta de två nedre rankorna utvecklas åt var sitt håll och inte skifta varje år. Vinterbeskärningen består då i att bara korta in årsskotten och att se till att de nedre huvudgrenarna växer till med ca 0.5 m (ca 5 knoppar) varje år. När de nått önskad slutlängd toppas de ovanför 2-3 knoppar varje vinter, precis som årsskotten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar