Ja inte har jag nån bra sammanfattning av det gångna året. Drömmer redan om odlings och trädgårdsåret 2016.
Här är bloggen om våran trädgård som är under ständig utveckling. Vi tycker om att återvinna material och växter. Allt som kan användas mer än en gång är bonus.
torsdag 31 december 2015
fredag 25 december 2015
Kökslandet
Hmm vad ska jag fylla mina odlingsrutor med år 2016 tro? Ruta 2 är redan upptagen av jordgubbar iven egenhändigt byggd jordgubbs trappa.
söndag 13 december 2015
Planering inför 2016
söndag 29 november 2015
Regn och rusk tider
torsdag 15 oktober 2015
Ork,tid och lust
Trädgårdstiden är typ lika med noll. Måste ta mig i kragen då jag har två buskar, tulpanlökar, perenner och gräs att plantera.
fredag 18 september 2015
Jordärtskocka
Helianthus tuberosus
Asteraceae
Jordärtskockan är en nära släkting till solrosen. Men är flerårig. Den har knölar med en hög halt av inulin. Plantan växer varje år till 2-3 meters höjd, har kraftiga stjälkar, smalare blad än solrosen och en något mindre blomkorg. Jordärtskockan är mycket härdig och kan utan vidare odlas upp till zon 7, även om blomman sällan hinner utvecklas hos oss.
Växtplats och jordmån.
Välgödslad, mullhaltig sandjord med ett högt pH 7,0-7,5.
Plantering.
Knölarna sätts tidigt på våren eller på hösten, ungefär 10 cm djupt med ett avstånd på 40-50 cm mellan plantorna och ett radavstånd på minst 70 cm.
Allmän skötsel.
Ogräsbekämpning, vattning vid långvarig torka och kupning för att förhindra missfärgning av knölarna.
Gödsling.
Jordärtskockan kräver mycket näring speciellt sent på sommaren och tidig höst då den växer som bäst.
Skadeinsekter och sjukdomar.
I regel helt problemfri. Men mördarsniglarna gillar att äta bladen.
Skörd.
Så sent som möjligt på hösten, det går även bra att skörda under vintern tills marken fryser. Enligt Sara Bäckmo så är det bäst att skörda tidigt på våren, ta upp allt och återplantera 10-15 st. Om man inte tar upp alla så kan det bli så att dom blir lätt invasiva. Gå igenom jorden ordentligt och skörda varje år.
Näringsinnehåll.
100 g jordärtskocka innehåller 7-75 kcal (energiinnehållet ökar med lagringstiden), 4 mg C-vitamin, 3,4 mg järn, kalcium och fosfor. Jordärtskockan innehåller dessutom inulin, en sockerart lämplig för diabetiker.
Förvaring.
Jordärtskockorna bör lagras svalt och fuktigt. Enligt Sara Bäckmo, förvaras i en öppen plastpåse längst ner i kylen så har du skockor tills det är dags att skörda potatis.
Användningssätt.
Soppor, gratänger, stuvningar, grytor, puré, barnmat, rå i skivor eller riven använd den till allt som du normalt använder potatis till. mm. Smaken på jordärtskockan är något säregen, påminner om svartrot.
Sortval.
Det kommer ofta ut nya sorter, men jordärtskocka säljs i regel inte under sortnamn utan man skiljer bara på sorter med vit eller rött skal. De röda är lite tidigare och har något större knölar.
lördag 12 september 2015
Jordgubbar
lördag 5 september 2015
Dagens Bukett
lördag 1 augusti 2015
Vita vinbär och växthusprojekt
Gräver ur och planterar om i väntan på lunch! Lite kaffe när jag ändå vilar ryggen. Jag och humlorna.
En trasig korg
En trasig korg blir för mig en återvinning! Växtetiketter :)
Är familjefri idag= trädgårdsdag pojkarna är på Mantorp och kollar på bilar. Här hemma är det lugnt och fridfullt förutom en kraxande skata.
fredag 31 juli 2015
tisdag 28 juli 2015
Inne på tredje semester veckan nu
lördag 18 juli 2015
torsdag 16 juli 2015
Heldag igen
Nu har vi slitit som djur igen! Körsbärsträdsbänken är klar och vi är nästan färdiga ned stenläggningen.
onsdag 15 juli 2015
Heldag i trädgården
Sambon och jag har tömt vedförvaringarna vid jordgubbstrappan och flyttat dessa till planteringshörnan. Där blev det nu ett mysigt krypin. Sen baxade vi ner kärran som vart full med körsbärskubbar OCH fastnade!! Han fick hänga på kärran igen och dra loss sen koppla av så att vi kunde rulla in igen. Nät det var klart så var det bara att börja klyva och fylla på vedförvaringarna igen. Sonen lekte med kompisar som även fick hjälpa mig med att flisa i kompostkvarnen. Har fått röjt gamla grenar och börjat städa upp under studsmattan. Känner mig nöjd med dagen! Dags att åka och handla.
söndag 12 juli 2015
lördag 11 juli 2015
Den tuffa kampen
Mot sniglarna pågår. Nu är snigeleffekt inköpt i storpack och även nematoder som ikväll ska vattnas ut i dom mest ansatta odlingarna samt i komposterna och andra snigeltäta områden.
söndag 5 juli 2015
Krukor och perenner
Det går att odla i allt! T.o.m i gamla chipspåsar. Jag stoppst ner perenner och ettåringar blandat i krukor och påsar och blir fin fint. Hostan i påsen har stått minst ett år och har klarat vintern fint.
lördag 4 juli 2015
Jordgubbstrappan
Nu är den vattnad. Har fått skydd för bären och blivit innätad.
Har smakat några goda röda bär som skatorna missat. Dom var jättegoda. Tyvärr är vitlöken som jag planterat hos gubbarna populär hos sniglarna.
Planerar
Sitter och uppdaterar mina växtscheman/ritningar. Håller på att gräva upp en del växter i paradlandet.
söndag 21 juni 2015
Färdigrensat och
Nu har jag äntligen fått vara i älskade trädgården och har precis rensat klart det ovala landet på framsidan. Lite svårt då det regnar av och till. Men nu har jag äntligen börjat plantera mina dahlior.
Och nu är det klart!!! Knotten har ätit upp mig.
Rensar i regnet
Ligger och rensar land i småregn när någon vrider på vattnet för fullt, himlen öppnar sig och jag får rusa upp på verandan så jag inte blir dyngsur. Bestämmer mig för att fixa en mugg kaffe och sätter mig ute i skydd för regnet och bloggar lite i stället.
lördag 20 juni 2015
Rabarber
Tidigast i slutet av mars eller början av april kan du skörda de första späda rabarberstjälkarna. Sedan kan du skörda ungefär fram till midsommar (lite senare i norra Sverige), och ev en gång till på sensommaren. Under högsommaren ska plantan lämnas ifred för att återhämta sig. Skörda mycket försiktigt under plantans första år, och ta inte för mycket de nästkommande åren, aldrig mer än en fjärdedel åt gången. Räkna med 2–5 kg rabarber från en etablerad planta, allt beroende på rabarbersort och plantans kondition. Skär av bladen direkt och lägg dem på komposten.
Sniglar
Tips på att bli kvitt dom spanska sniglarna emottages gärna. Plockar och lägger i kokande vatten. Använder snigel 🐌 medel. Dom är förtjusta i potatis blasten och i balsaminerna. Ska sprida ved aska där hsr jag tänkt samt samla manuellt och sprida snigelpellets. Tråkigt med alla snigel 🐌 hål i bladen.
söndag 31 maj 2015
Plantera tomater
Gräv ett djupt hål och lägg i ett fiskhuvud eller motsvarande mängd fiskrens. Alt.en näve fiskmjöl. Fördela ett par krossade aspirintabletter i hålet tillsammans med några krossade äggskal samt en näve benmjöl. Lägg i några nävar tomatgödsel. Lägg i lite maskbajs (kompostjord går säkert lika bra). Plocka bort bladen på plantan. Spara ca 4 på toppen och plantera nu plantan så att bladen är precis ovan jord. Vattna plantan med utspätt maskbajs/kompost=kompostte upprepade gånger under tillväxten. Täck jorden med flis etc.så att fukten stannar kvar.
onsdag 27 maj 2015
Sabotage
Idag har vi haft sabotage i odlingarna!
Sonen och en kompis har dragit upp jordgubbs och vitlöks plantor och slängt dom tillsammans med marktäckningen i en av mina vattentunnor. Efter en lååång jobbig dag på jobbet blev detta droppen 💧 som fick bägaren att rinna över idag.
Förra året gick flera ungar hit med byttor hemifrån och plockade mina jordgubbar 🍓 utan lov. Funderar på att spärra av trädgården.
fredag 15 maj 2015
Våran oxelhäck....
Före arbetet och.....
Efteråt. Nu återstår att rensa häcken inifrån trädgården. Men allra viktigast var ju att göra fint utanför.
söndag 3 maj 2015
Vårrus
söndag 25 januari 2015
Växthustunnel / Polytunnel
Nu har vi ju köpt ett nermonterat växthus så det är väl inte aktuellt med en egen tunnel. Men man vet aldrig. Här finns en liten beskrivning hos Lill-Hasta Trädgård .
måndag 12 januari 2015
Hemgjord vitlök och mynta trädgårdsspray
Detta ska jag testa i sommar. Har redan vitlöksspray som står och väntar.
Hemmagjord vitlök-mint trädgårdsspray
- 2 hela vitlöksklyftor, skalade
- (3 c. )6-7 dl mynta (blad och stjälkar)
- 2 msk torkad cayennepeppar
- 2 små skvättar diskmedel till varje enhet
- Lägg mynta och vitlök i matberedare eller mixer och kör ett par sekunder.
- Häll blandningen i en stor gryta och tillsätt cayennepeppar och tillsätt 2,7 liter vatten.
- Koka upp, tag av från värmen, låt stå över natten.
- Sila och häll i sprayflaskor, glöm ej två små skvättar diskmedel i varje enhet.
– skaka väl innan användning
– detta motverkar mestadels skalbaggar, om dom kommer i kontakt med lösningen.
– spraya hela den utsatta plantan även undersidan av bladen – gärna en molnig dag så att plantan inte bränns(kokar) i solen.
– vänta några dagar innan det verkar, då ser du hur effektivt det vart(oftast behövs bara en applikation)
torsdag 1 januari 2015
Bokashi
Rötning av ogräs
"Jag försöker så långt det går ta tillvara det som finns gratis i trädgården, gödslar mycket med nässelvatten, bottnar alla planteringsgropar, djupa odlingsbäddar och krukor med blandat ogräsrens och använder alla större blad och blomställningar som inte har fröställningar och levande rötter till marktäckningen i grönsakslandet.
Tyvärr så verkar SARAB inte så aktiv så jag kan inte fråga henne hur det har gått med rötningen. Själv började jag lite sent med mitt försök så det blev inte så mycket med det. Fortsättning följer i vår. Ska då ta hand om dom svarta påsarna med ogräs i. Sålla/sila, torka kompostera och röta. Ja idag är det nästan vårkänsla då det töar och gräsmattan syns.