fredag 29 mars 2013

Omplantering av chili

Omplantering av chili Jamaican bell.



Och en massa andra sticklingar och lite påskblommor.

lördag 23 mars 2013

Äntligen sått

Clematisfröna!!!
Ja nu har dom äntligen kommit i jord/kruka och fått komma ut och frysa. Sen är det en evig väntan.....
Vad gillar ni mina begagnade mjölkpaket?

Har belamrat diskbänken med min jord och kompost och frösådden. Omskolade även 2 stockrosplantor. Dom står numera i växthuset (gamla akvariet) och växer till sig.






Trots det vackra vädret så har jag bara vart ute med komposten.....i behållaren vart det svart, fuktigt och en massa mask......

söndag 17 mars 2013

Takodling

Tur man har internet när våren kom av sig och allt blev vitt.
Har precis varit inne hos Tyra på KÖKSTRÄDGÅRDEN och läst hennes inlägg om "Eagle Street Rooftop Farm" där dom odlar på ett tak in the big apple.....
Hur Coolt som helst. Och här kan man ju göra den utmaningen genom att odla på altaner och balkonger där det inte heller är markkontakt.
Kom av mig helt när jag satt här och skrev kollade gamla bilder och kunde konstatera att min äldsta kusin är en riktig trädgårdsarkitekt....hon har så himla fint med massor av sittplatser och små mysiga hörn i sin trädgård.

lördag 16 mars 2013

Chili "Piment d'Espelette

Piment d'EspeletteTillhör arten Capsicum annuum.
Mognar från grönt till rött. Blir 8 - 12 cm lång och 2 - 4 cm bred. Har en cylindrisk och avsmalnande form med markerad spets. Odlas kommersiellt i sydvästra Frankrike. Lätt att torka, rosta och mala till pulver. Ger fin färg och fylligt god smak i såser, grytor, soppor och salsas. De gröna omogna frukterna smakar som en smakrik och lite stark paprika. De kan användas som grönsak och krydda på samma gång. Scovillegrader är ej bekräftade.
Scovillegrader: 1000 - 1500

söndag 10 mars 2013

Begonia

Så här får du fina begonior

  • Bestäm vad som är upp och vad som är ned på löken. Titta om du kan se en grodd. Om inte, tänk djup tallrik! Den kupade sidan ska vara neråt och den lätt skålade sidan ska vara uppåt
  • Plantera i kruka med mullrik jord med god vattenhållande förmåga
  • Kalka försiktigt och gödsla genom att vattna med svag näringslösning när plantorna har etablerat sig
  • Vattna och ge näring regelbundet under blomningstiden.
  • Ställ gärna begonian i halvskuggigt läge, där trivs den allra bäst
  • När växtsäsongen är förbi och det finns risk för frost, tar du upp dina begoniaknölar och låter dem torka.
  • Förvara de torkade lökarna mörkt, torrt och svalt, cirka 7 grader är en lämplig temperatur
Källa: Weibulls

Begonior information:

Det finns runt 1500 arter av begonior i världen och dessa delar man in i grupper beroende på utseende och växtsätt. Även om de flesta begonior är knöl- eller jordstambildande arter finns de både som upprättväxande och hängande växter, en del liknar buskar medan andra är mer krypande. Blommorna kommer i en rad olika färger och storlekar, bladen brukar dock vara stora men asymmetriska och ha en tydlig mönstring. Att de idag dyker upp i svenska trädgårdar och även som krukväxter är inte alls konstigt då de är imponerande växter med vackra blommor som ger ett fräscht intryck. Vad mer kan man begära? Begonian är dock inte lämplig för allergiska personer så om du vet med dig att du är allergisk skall du nog undvika begonian, både som krukväxt och trädgårdsväxt.

Att plantera begonior:

De allra flesta begonior som säljs i Sverige idag är knölar eller jordstammar men planteras inte riktigt som alla andra liknande växter. Precis som Dahlian trivs begonielöken bäst när den planteras så att den ligger precis vid markytan och inte djupare, däremot gäller avståndet 1 dm precis som vanligt. Vissa begonior föredrar full sol medan andra trivs bättre i halvskugga, fråga i trädgårdshandeln om det inte står skrivet i samband med löken. Jorden bör vara djup, väldränerad och kalkhaltig samt rik på både humus och näring, med andra ord en helt vanlig blomsterjord. När begonian är planterar vattnar man rejält så att den får en bra start, den trivs bra när jorden är lite fuktig.

Begonia skötsel:

Begonior kräver inte särskilt mycket skötsel eller beskärning. Så länge man tar bort vissna delar och skadade växtdelar skall begonian klara sig själv, gödning är helt onödigt då det finns tillräckligt med näring i jorden. Dock är det så att begonian trivs bäst i fuktig jord så man måste se till att vattna rikligt under de varmaste dagarna, blir jorden för torr kommer begonian vissna inom kort och man får vänta ett helt år tills man kan försöka på nytt.

Att föröka begonior:

När man förökar begonior använder man sig oftast utav bladsticklingar, en teknik inte olik vanliga stickningar. Från moderplantan tar man loss ett blad som har ett så långt skaft som möjligt och sedan sticker man ner bladet ner i jorden så att skaftet inte längre syns. Man kan också dela bladet utmed mittådern och plantera bladet på bredden så att mittådern hamnar precis under jordytan. Tids nog kommer det sticka upp nya plantor som man sedan kan plantera om i krukor. Om man vill göra egna hybrider och använda sig av fröförökning får man dock agera annorlunda, fröna sås i en mindre kruka såjord och placeras varmt. Det viktiga är att man vattnar underifrån så att fröna inte ruttnar innan de utvecklats ordenligt, blir ytan för torr kan man duscha den lätt med vatten. När det har blivit en liten planta flyttar man över den till en annan kruka med sådan jord som begonian tycker om och sköter den som vilken annan krukväxt som helst. Det kommer att ta ett par år minst innan den blommar och man kan plantera ut löken i trädgården.

Begonia övervintring:

Som de allra flesta andra lök- och jordstamsväxter klarar inte begonian den svenska vintern, dock går den att övervintra. Eftersom begonian är planterad så nära jordytan bör man inte vänta tills första frosten har kommit innan man gräver upp dess lök. Jorden sköljs bort med vatten och toppen tar man bort med en kniv eller en sax. Därefter lägger man begonian tillsammans med alla andra övervintrande lökar på en kall och mörk plats som inte är för torr, glöm inte namnlapparna så att man kan skilja dem åt. Är man orolig för mögel finns det medel att köpa som man kan täcka lökarna med innan de går in i vila. När vintern är över och våren är kommen kan man plantera lökarna på nytt och på så sätt njuta av samma blommor en gång till, verkligen bra om man har hittat en begonia som man trivs med.

Källa: http://www.trädgårdsväxter.com/
 


Dahlia

  • Förkultivering i april ger dahliorna lite försprång och bidrar till tidigare blomning. Plantera knölarna i krukor (eller plastpåsar med hål) som placeras varmt och ljust. Ett växthus eller lysrör ger de rätta ljusförhållandena som ger knubbiga fina plantor. Lite fukt i jorden måste det också vara, men var försiktig med vattningen, jorden ska kännas som när du öppnade jordpåsen. Knölarna har ju ännu inga sugrötter som kan dra vatten, men i knölarna finns allt lagrat som en dahlia behöver för att vakna till liv. Våt jord blir kall och det är stor risk för att knölarna ruttnar.
  • Vattna som vanligt när de gröna skotten utvecklats. När plantan börjat växa kan det vara lämpligt att börja gödselvattna, halv dos av ett flytande gödselmedel.
  • Snart ska plantorna få komma utomhus på dagarna, skyddade mot sol och vind av ett eller två lager växtduk de första dagarna. Det är fortfarande för kallt för plantering men i luften är det varmt och trivsamt för plantorna. Tänk på frostrisken, se till att plantorna står inomhus på nätterna. Målet med förkultiveringen är en knubbig planta i full tillväxt, som har lätt att klara den anpassning som planteringen innebär. Inte en 50 cm hög ranglig sak som nästan slutat växa och slokar i flera dagar efter plantering.
  • Utplantering i maj/juni Förbered växtplatsen väl: rensa ogräs och luckra upp jorden som ska vara väl uppvärmd när sista nattfrosten är förbi. Blanda gärna ner lite kompost i jorden, det gillar alla dahlior. Som gödsel används potatis- eller grönsaksgödsel som innehåller mycket kalium och fosfor men inte så mycket kväve. För höga kvävegivor ger sämre knölar och mindre/färre blommor. Gödseln krattas ner i jorden några dagar före planteringen
  • Gräv en stor grop, slå ner en stadig käpp som senare ska användas till uppbindning. Gör du detta nu riskerar du inte att käppen skadar knölarna och stödet finns på plats när den behövs. Det kommer att behövas stöd, dahlior som trivs växer så det knakar och blir fort övertunga.
  • Vattna generöst dina krukor med förodlade dahlior och placera jordklumpen i gropen, täck med jord och vattna ännu mer om det behövs.
  • Kolla väderleksrapporten! Nattfrost kan komma sent på säsongen.
  • Resten av odlingen består av att ”mulcha” jorden dvs. täcka med organiskt material och att vattna. Mulchningen kan bestå av välbrunnen gödsel, kompost eller gräsklipp. Har du inget av det föreslagna så köp komposterad kogödsel i säck, ett bekvämt och doftlöst alternativ. Den här täckningen av jorden gör att det blir ett luftigt skikt som håller kvar fukten och det ÄLSKAR dahliorna.
  • Håll dina dahlior fräscha, plocka genast bort överblommat så håller blomningen i sig och de nya knopparna slår ut snabbare om de äldsta blommorna tas bort. Droppbevattning eller svettslangar sparar på din rygg och vattnet. Det får inte saknas vatten om dahliorna ska trivas, de ska stå i en väldränerad jord som inte får torka ut.



Källa: svenskdahlia.se

Vedaska

  • Aska innehåller många gödningsämnen och särskilt har det stora innehållet av kalium intresse för alternativodlare som annars kan ha rätt svårt att förse jorden med tillräckliga mängder av detta viktiga näringsämne. Det kan även finnas andra ämnen som kadmium och andra tungmetaller (små mängder). Så därför är det bäst att strö askan på gräsmattor och runt vedartade buskar och träd
  • På gräsmattor kan man strö ut ett fint tunt puder med aska och en allmän rekommendation kan vara att strö eller mylla ner högst ett kilo aska per kvadratmeter och år.
  • En ren träaska innehåller många nyttiga näringsämnen. Den är ofta rik på kalium och kalcium och innehåller dessutom forsfor och spårämnen som är viktiga för växterna. Aska är också bra för gräsmattan och kan hjälpa till att reducera mossa i och med dess pH-höjande effekt. Mindre mängder aska kan även blandas ner i komposten. Bitar av förkolnad ved kan gärna följa med askan i jorden men den bryts inte ned, men kan ändå vara positiv för odlingen genom att den binder fukt och hjälper växternas förmåga att via fotosyntes omvandla luftens koldioxid till den form av kol rotsystemet kan ta upp.
  • Aska har också en pH-höjande effekt och bör därför inte ges till surjordsväxter som tex. rhododendron, potatis och hallon. Däremot ger aska ett utmärkt näringstillskott till fruktträd och bärbuskar och kan gärna användas till rosor och i rabatter av olika slag. Vedaska innehåller däremot inget kväve och passar därför bra att blanda med tex. hönsgödsel som är rikt på kväve men har lågt kaliumvärde.
  • Sammansättningen är beroende av utgångsmaterialet och består oftast av fosfater, karbonater, klorider, silikater och sulfater av kalcium, magnesium, kalium och natrium. Framför allt innehåller den mycket kalium - ca 5-9 procent - och även mycket kalk. Kalium behöver alla växter, men särskilt de som har styva stjälkar, eller är vedartade. Mycket vanligt är att gödsla bärbuskar direkt med aska, men också fruktträd och även skogsträd mår bra av att få tillbaka de mineraler som fanns i veden.
  • Man kan även med fördel blanda in aska i kompost. Mängdrekommendationerna varierar, men ca 3 till 5kg aska per m3 trädgårdskompost väl utblandat kan vara rimligt. I komposten har askan, förutom att den tillför kalium och andra mineraler, också liknande effekt som kalkning, dvs den höjer pH-värdet. Gödselkomposter ska ej tillsättas aska eller kalk, eftersom de har tillräckligt högt pH ändå. Blir pH-värdet för högt blir det större näringsförluster i form av ammoniak som avges.
  • Man ska vara försiktig, och inte övergödsla med aska då den innehåller lättlösliga ämnen, och överskott av ett ämne kan ge obalanser så att bristsymptom på andra ämnen uppträder. Så har t ex kalium och magnesium ett balansförhållande till varandra. För mycket kalium ger då magnesiumbrist, som visar sig som ljusa partier på bladen mellan nerverna. Bladet får svårt att bilda klorofyll.
  • Till krukväxter - särskilt de vedartade - kan man ta en "nypa" aska och blanda in i jorden när man planterar om.
Källa: Vedaska

onsdag 6 mars 2013

Oxel-häck

Tålig och rejäl häck som tål tuffa tag. Kan beskäras hårt, ända nere vid fotknölarna, ju yngre grenarna är desto större chans till återväxt men stammar med diameter ända upp till 10-15 cm kan ge gott om skott efter nedkapning till 15-20 cm över marken. Man kan kapa högre upp, men de flesta nya skott kommer 20-30 cm nedanför snittytan. Är det väldigt glest nedtill hjälper det inte att kapa till 1½ meter, häcken blir tätare högst upp medan den första metern knappt på verkas. Hård beskärning som syftar till kraftig återväxt görs bäst i februari-mars.
Ps. Häcklippet är relativt lätt att rota.

Trädgårdsanteckningar

Kanske tycker ni att jag är omständig med mina anteckningar men jag tycker det är suveränt med uppritade rabatter i en stor anteckningsbok.

Då är det lätt att se vart växterna ska finnas innan dom kommit upp och man råkar inte gräva upp dom i onödan. Vill man vara extra duktig så skriver man årtal när växten planterades eller åtminstone när rabatten gjordes så det är lätt att veta när det är dags för omplantering. Jag har jättegamla anteckningar i min bok och kan se vart växterna har bott innan.

tisdag 5 mars 2013

Det sista i mars

Tänkte så det som ska vara ute men verkar ha slut på jord? Ska kolla vad det var för fröer och ta dom viktigaste. Sonen är sjuk! Så jag kommer ingenstans idag förrän sambon är hemma. Feber och ont i örat....sover just nu så mamma passar på att blogga lite. Nu ska jag titta i "gottepåsen". Solen värmer där ute och snön och isen smälter sakta bort.
Ja då vart det sått lite mera....bara clematisfröna kvar......både brist på krukor och jord.