tisdag 1 januari 2013

Att så/sätta samt att göra 2013 Januari-Mars

Här är sånt som jag funderar på att så. Min lista för i år ska vara tunn. Jag sådde för mycket förra året som jag aldrig hann med.
Att så i slutet av
  • Januari:Chili (i slutet av).
    Har du tid över så går det alldeles utmärkt att gallra trädkronor och buskar nu. Härdiga träd och buskar tål mycket väl att gallras vintertid. Glöm inte att mata fåglarna!
    

Kolla året-om-gröna växter så att dom klarar den starka solen i kombination med tjäle/kyla. Skydda med säckväv. Skydda även nyplanterade fruktträd. Skaka av tung snö så att inga grenar går sönder.
    Planera nya rabatter. Frossa i växtkataloger, trädgårdsböcker och tidningar. Sedan behöver du bara penna och papper. Titta gärna på bilder från i somras. Då är det lättare att se vilka växter som ska planteras. Gör en lista som du har med till trädgårdsbutiken i vår. Välj växter så att det är fint i rabatten från vår till höst.


    Nu är det högsäsong för tulpaner. Vill du ha maximal hållbarhet, byt vatten varje dag och ställ vasen svalt nattetid. Snitta stjälkarna en bit varje gång du byter vatten.
  • Februari: Chili (början av), tomat, paprika, purjo, lobelia, persilja.
    Tulpaner i vas är onekligen det bästa jag vet. I februari är sortimentet störst. Kombinera gärna tulpanerna i olika färger med andra vårblommor som ranunkler, anemoner och blommande kvistar.

 Driv lökar och sätt i kruka. Fina vårarrangemang. När du byter jord på pelargonerna, lämpligen i slutet av februari - början av mars, så klipp ner pelargonerna också.
  • Mars:  Penséer, paprika, chili i sista laget.
    Odla fröerna i gamla akvariet där sådden kan hållas varm, fuktig med tillhörande belysning.
    Saker att göra och check-lista för trädgården i mars!
    Flytta träd eller buskar? Gör det så tidigt som möjligt. Dels går det lättare att gräva när marken är vinterfuktig och dels mår växten bäst av att flyttas innan den börjat vakna ur vintervilan.
    Planera årets köksväxtland. Rita en skiss och köp gärna fröerna redan nu när det är fullt sortiment i butikerna.
    Om du har vintertäckt på ställen där det växer vårlökar så lätta på täcket just där, så att lökarna får lättare att spira. Men vänta med att ta bort vintertäcket på ömtåliga växter tills det blivit lite varmare.
    Strö gärna ut benmjöl kring lökväxter som du vill ska komma igen år efter år. Men gör det tidigt eftersom benmjöl är oorganisk gödsel och det tar tid innan den bryts ner till näringssalter som lökarna kan till­godogöra sig. Väntar du tills efter blomningen är det för sent för i år.
    Öka vattningen på krukväxterna samt börja med gödning.
    Var försiktig med trafik på gräsmattorna tidigt på våren, både när det är blött och när det är fruset. (Lägg gångstenar där trafiken är som störst.)  Gräset skadas och det blir onödigt många fläckar som du måste så nytt gräs i senare i vår. Kolla även vart det blir stående vatten. Där kanske du ska funderar på att dränera, samt höja upp nivån lite.
    Har du övervintrande växter i kruka inne i växthuset? Se till att vattna då och då. Marssolen ger snabbt hög värme i huset och då vaknar växterna och kan torka ihjäl om du inte vattnar.
    Nu kan du ta sticklingar av buskar som forsythia, liguster, kornell, gallica-ros, schersmin och svarta vinbär. Klipp 25–30 centimeter långa bitar av fjolårsskotten och stick dem till hälften eller 2/3 i krukor med jord, så rotar de sig under sommaren. Kom ihåg att vattna!
    Kolla redskapen innan vårarbetena sätter igång. Slipa gärna ­knivar, sekatörer, gångskyfflar och egghackor.
    I trakter där vintern börjar släppa sitt grepp kan du börja så i kallväxthuset. Till exempel ­sallat, rädisor, rucola och persilja som du senare kan plantera ut i kryddväxtlandet.
    Om din kompost innehåller mycket kvistar och annat grovt material men i övrigt är välförmultnad, passa på att sålla den nu om den tinat upp. Resultatet blir fin humusrik jord. Det är den bästa jordförbättring som tänkas kan.
    Se över dahliorna och andra lök- och knölväxter som ligger på vinterförvaring! Titta till dem då och då, så att de inte har det för fuktigt och riskerar att ruttna. Detta gäller även pelargoner och fuschior.
    Köp gärna stickningsplantor av inomhusväxter. Det brukar vara ett billigt sätt att skaffa nya växter. Det är också dags att ta egna sticklingar nu när det börjar bli ljusare och växterna blir mer vitala.  Snart är det dags att plantera om och beskära inneväxter som står för trångt i sina krukor eller av annan anledning behöver vitaliseras. Skaffa hem krukor och bra blomjord i tid. Tänk på att låta nya keramikkrukor stå och dra i vatten innan du planterar i dem.
    Sköt om dina orkidéer under vinterhalvåret.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar