lördag 26 oktober 2024

Bokashi igen...och att göra egen jord.



Ja då var jag här igen med bokashi....minnet är kort vet inte om jag tömde den som skulle stå i 14 dagar i vanliga komposten eller inte. Nu har jag iallafall tagit nästa fulla hink som jag trodde var den förra men har tagit denna 1 vecka för tidigt till jordfabriken. Så kan det gå när minnet är kort. Hoppas att jordfabriken fungerar ändå.

  
Här är en av mina 3 behållare. Jag börjar med att tappa ur lakvatten och hälla på flaska för att använda som gödning.

 Och NEJ det är INTE Fanta utan lakvatten denna gång med mycket citron.
  1. Innan du börjar med din jordfabrik så se till att samla *fuljord. Det är gammal krukjord efter omplanteringar och billig köpejord. 
  2. Samla även kol som du krossar i mindre bitar, äggkartonger, torra perennkvistar, spån etc.
  3. Skaffa lämplig behållare gärna med lock. Det brukar vara lagom med 30-50 liter då det är mer lätthanterligt att kånka runt på. 
Här är min *fuljord.

Biokol*
*Biokol är finfördelad näringsberikad kol.
Grillkol eller kol från eldstad att finfördela. Lägg på tex presenning och vik över och trampa sönder.
Lägg i kärl eller tunna och häll över urin eller annan gödsel t.ex bokashilakvatten. Blanda i ca 10 procent eller mindre i jorden.

Egen "torv". Samla löv i hög på hösten trampa till och vattna. Kan användas som torv efter några år.

Så här gör du egen jord:

  • Bottna kärlet med nåt absorberande. Det kan vara torr fuljord, kol,äggkartonger, tidningar, sågspån, torra perenn delar.                                                                                            Äggkartongerna ska vara av "kartong"
  • Obs! glöm inte att spara undan 2-3 liter jord för jordlocket.
  • Blanda fuljord* och bokashi 50/50 i en tunna, plastlåda, hink eller kompostkärl. 



      

  • Häll i bokashin, ta på handskar och blanda runt så bokashin blandas med jorden, (själv masserar jag in jorden i matavfallet) eller använd en trädgårdsspade. ...dela gärna större bitar i mindre delar.








  • Täck med den sparade jorden så all bokashi är täckt av ett jordlock ...på ca 5-10 cm.
  • Är du inomhus så behöver du inte har lock på. Då jordlocket funkar bra som det är. Lägg gärna en tidning eller handduk över för att balansera fukten men annars behöver du inget lock. Oftast fungerar det bättre utan lock faktiskt, lådan kan andas ungefär som en vanligt grävt hål i marken.
  • Håll koll på fuktigheten i din jordfabrik. Det ska vara lagom fuktig, ungefär som vi vill att normal odlingsjord ska vara. Inte för blöt, inte för torr. Vattna om det är för torrt, ventilera om det är för blött. Men oftast du behöver inte göra någonting.
  • Rör helst inte om. Man kan men det är onödigt. Då gaser frisläpps.
  • Se till att själva matresterna aldrig får vara ute i öppna luften. Om du rör om, kolla att allt är övertäckt med jord efteråt. Då fungerar processen som bäst.
Hur lång tid tar det? 

Om du ställer den varmt och matavfallet är finfördelat och ordentligt blandat med jord samt har ett intakt jordlock så kan det gå fortare. 

Om det inte är så viktigt att det ska gå fort så kan du ställa den svalare eller t.om kallt se lite längre ner. Det tar bara längre tid.
Prova dig fram.

Om du har en jättestor låda så kan du fortsätta med hink efter hink. Glöm bara inte ett jordlock!!
Och om inte allt är färdigt så är det inte heller så noga. Plocka ut de tröga delarna och stoppa dem i nästa jordfabrik bara.Det som är längst ner kommer att bli färdigt först men det gör inget om man inte behöver använda jorden direkt.

Det hänger på värmen: så fort det blir varmt kommer processen igång. Har du möjlighet är det bra att ställer ut jordfabriken i solen till våren, lägg en mörk pressening eller svart sopsäck över för att skapa värme.

Allt blir jord, superfin jord faktiskt. Skillnaden är bara tiden. Och det beror helt och hållet på värmen.
Men ha lite koll på fuktigheten i jordfabriken, och har du möjlighet att ställa den varmt så kan du lika gärna göra det.




torsdag 17 oktober 2024

Ja happ bokashi

 Nu är en komposthink (bokashi) fylld till brädden. Den ska nu stå och vänta gärna i rumstemperatur i minst 14 dagar. En ny är startad. 

När dom 14 dagarna har gått ska jag blanda ut bokashi'n med gammal odlingsjord och den ska få landa i en kompost (jordfabrik) ute vid Solgläntan för det är där som det är mest behov av ny jord och det är ju mitt ställe och jobbar jag med jord så ska jorden komma mig till nytta. Här hemma har vi äntligen avslutad häcklippningen mot vändplan. Nu återstår jobbet med att flisa alla grenar och att klyva det som är för kraftigt för att flisa.